Pinterest
LinkedIn
zondag 1 oktober 2017 door Wim | Categorie: Techniek

Vochtschade aan uw camper, zo kunt u het voorkomen

De kans op vochtschade aan de camper neemt toe nu het kouder wordt buiten. Het is daarom belangrijk om op tijd maatregelen hiertegen te nemen. Waarom is vocht in de camper gevaarlijk en wat kun je er tegen doen?

Vocht kan meer schade aan de camper veroorzaken dan je zou denken. Tijdens het gebruik van de camper is het vaak voldoende om de camper te ventileren. Dus laat regelmatig de deur openstaan of zet het raam op een kier om te luchten. Zeker wanneer je doucht en afwast in de camper. 

GEVOLGEN VAN VOCHTSCHADE AAN DE CAMPER

Ernstige vochtschade kan zorgen voor lekkages, tast het hout aan en schadelijke schimmels ontstaan in de camper. Om maar niet te beginnen over de hoge kosten die je moet betalen om de schade te herstellen. Als je de schade pas opmerkt wanneer je vochtplekken ziet, is het al te laat. Een regelmatige controle werkt dus preventief.

RISICOPLEKKEN

Hoe kan vocht in de camper ontstaan? Warme lucht neemt water in zich op. Zodra deze warme lucht afkoelt ontstaat er condens. Dit gebeurt op de koudste plekken in de camper. Als je geen maatregelen neemt, kan de condens schade aanrichten. Met deze koude plekken dien je dus rekening te houden:   

  • Ramen
  • Het dakluik. Het luik heeft flink wat te verduren dankzij regenbuien. 
  • Kitnaden. De kit droogt na verloop van tijd op en door de scheurtjes kan vocht naar binnen komen. 
  • Wanden. Via de buitenwanden kan er gemakkelijk vocht de camper intrekken als de naden of kit niet meer in orde zijn.
  • Vloer
  • Kasten en andere opbergplekken. Door het gebrek aan luchtcirculatie kan het condens zich hier makkelijk ophopen. 

Vochtschade valt vaak niet onder de verzekering en kan gevolgen hebben voor je garantie. Het is daarom belangrijk om zelf de camper in de gaten te houden en om de verplichte vochtmeting elk jaar door een onderhoudsbedrijf uit te laten voeren.

HOE MERK JE VOCHTSCHADE AAN DE CAMPER?

Zachte wanden en vloer

Zakt de vloer wat in en kun je de wanden zacht indrukken? Dan heb je mogelijk last van vochtschade. Met een vochtmeter kun je meten of er sprake is van vochtoverlast.

Muffe lucht

Hangt er een muffe lucht die ook na het luchten niet weggaat? Dan kan vocht hier de oorzaak van zijn. 

Schimmels

Ontdek je schimmelvorming op plekken in de camper? Onderneem dan gelijk actie.

Vochtkringen

Zie je donkere kringen op de wand of zie je bobbels op de wand of vloer? Voelen de plekken ook zacht aan? Ga naar een gespecialiseerd bedrijf voor een controle.

KIES EEN GOEDE WINTERSTALLING

Het allerbelangrijkste om vochtschade te voorkomen is een goede stallingsplaats voor de camper. En dan het liefst een overdekte stalling zodat de camper beschut staat. Maar wat kun je doen wanneer de camper in de winterstalling staat?

Vochtvreters

Laat een bakje vochtvreters achter in de camper. Zet het bakje in een teil of emmer om te voorkomen dat het opvangbakje overstroomt.

Tip! Zet een tweede bakje vochtvreters neer om er zeker van te zijn dat al het vocht wordt opgenomen.

Zet alles open

Vocht kan zich afzetten in de kasten. Laat daarom alle kastdeuren openstaan wanneer de camper in de stalling staat. Zo blijft alles goed gelucht. Bewaar de kussens eventueel thuis. Zorg bovendien dan de luchtroosters niet zijn afgedekt. 

Verhuren

Je kunt ook je camper verhuren in de tijd dat je de camper zelf niet gebruikt. Zo blijft je camper in gebruik en ondertussen verdien je een fijn extraatje. Met de opbrengsten kun jij weer het onderhoud van de camper betalen of de volgende zomer gratis op vakantie!

Bron: CAMPTOO


Over de auteur

Wim is mede-eigenaar van ROADVIP. ROADVIP verzorgt de verhuur en verkoop van buscampers vanuit Sleen, Drenthe. Altijd deze vraag op nummer één: hoe maken we het onze klant naar de zin? Wim kent alle variaties van vakanties: van kamperen met een De Waard-tent via rijden met een ‘normale’ camper, tot aan hotels, vakantiehuisjes en resorts.

Meer blogs

Een reactie toevoegen