Pinterest
LinkedIn
zaterdag 16 december 2017 door Wim | Categorie: Techniek

Watertanks van uw camper reinigen

Met deze schoonmaaktips ziet uw vuilwatertank er weer als nieuw uit

Hoe zorg je ervoor dat de vuilwatertank niet gaat stinken? En welke middeltjes kun je het beste gebruiken om de vuilwatertank te reinigen? Met deze tips wordt jouw vuilwatertank weer zo goed als nieuw!

Leeg de tank goed.

Zorg dat je de tank altijd goed leeg laat lopen om te voorkomen dat restjes achterblijven. Bij het legen is het belangrijk om de camper horizontaal boven de afvoerput te plaatsen, omdat de vuilwatertank horizontaal is ingebouwd. Doe dit alleen op de daarvoor bestemde plekken.

Dit bord geeft aan waar de vuilwatertank geleegd mag worden

Let op wat je wegspoelt

Etensresten, vuil en vet blijven plakken aan de wand van de tank. Probeer daarom de vuilwatertank zo vaak mogelijk te reinigen om bacteriën geen kans te geven. Gebruik bovendien tijdens het douchen of bij het wassen van je handen niet te veel zeep. Het sop kan samen met de etensresten en het vuil en vet gaan schuimen en plakken aan de wand van de tank. Dit kan vervolgens een nare geur veroorzaken en het schuim is lastig weg te halen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om te douchen en af te wassen op de camping en alleen voor hoognodige zaken het water in de camper te gebruiken.

Schoonmaakproducten

Niet alle producten zijn geschikt voor het schoonmaken van de vuilwatertank. Afwasmiddel zorgt bijvoorbeeld voor een aangename geur, maar verwijdert niet de kalkresten.

Manieren om de vuilwatertank te reinigen

  • Bij kampeerwinkels zijn speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar om de vuilwatertank te reinigen.
  • Giet wat warm water met Biotex in de vuilwatertank. Rijd een paar rondjes met de camper zodat het middel goed door de tank wordt geschud. Laat het water bijvoorbeeld een nacht weken en leeg dan de tank. Spoel vervolgens goed na.
  • Net als bij het reinigen van de schoonwatertank, kan Steradent wonderen verrichten voor de vuilwatertank. Gooi het middel met wat water in de tank en laat het even inwerken. Steradent kun je ook gebruiken als nabehandeling.
  • Als de vuilwatertank niet heel vies is, kun je de tank ook alleen naspoelen met water.

Andere producten die je kunt gebruiken zijn: citroenzuur, chloortabletten of Dasty. Gebruik deze producten in combinatie met water en laat het middel ook altijd even inwerken. Pas alleen wel op met chloor of (schoonmaak)azijn, want dit kan de leidingen en het rubber aantasten. Dit is overigens afhankelijk van het materiaal waar de leidingen van zijn gemaakt. Controleer dit voordat je begint.

Controleer de leidingen.

In kampeerwinkels is ook een speciaal reinigingsmiddel verkrijgbaar om de leidingen schoon te maken. Giet het door de gootsteen in de keuken of via de afvoer in de douche.

Maak ook de schoonwatertank goed schoon.

Controleer ook met regelmaat de schoonwatertank op viezigheid om ervoor te zorgen dat je altijd schoon water hebt. Lees hier onze tips voor het schoonmaken van de schoonwatertank.

 

Bron: CAMPTOO


Over de auteur

Wim is mede-eigenaar van ROADVIP. ROADVIP verzorgt de verhuur en verkoop van buscampers vanuit Sleen, Drenthe. Altijd deze vraag op nummer één: hoe maken we het onze klant naar de zin? Wim kent alle variaties van vakanties: van kamperen met een De Waard-tent via rijden met een ‘normale’ camper, tot aan hotels, vakantiehuisjes en resorts.

Een reactie toevoegen