Pinterest
LinkedIn
donderdag 15 november 2018 door Wim | Categorie: Techniek

Milieuzones, EU motoren en Winterbanden in Duitsland

Winterbanden in Duitsland

Banden die voorzien zijn van het zogenaamde Alpine symbool, een driepuntige bergtop met sneeuwvlok, zijn getest en voldoen aan de gestelde eisen. Alleen deze banden gelden vanaf 2018 als winterbanden in Duitsland.
 
In Duitsland is met ingang van dit jaar de regelgeving rondom winterbanden aangepast. Banden met alleen de aanduiding M+S (modder en sneeuw) worden niet langer erkend als winterbanden.
 
Overgangsregeling

Om te voorkomen dat iedereen tegelijk nieuwe banden moet aanschaffen is er een overgangsregeling. M+S-banden met een productiedatum vanaf 1-1-2018 (af te lezen op de zijkant van de band) mogen niet meer worden gebruikt. Banden die eerder zijn gemaakt mogen nog gebruikt worden tot uiterlijk 30 september 2024. 

Winterbanden zijn in Duitsland verplicht bij winterse weersomstandigheden. Wanneer je niet met winterbanden rijdt, riskeer je een boete van tussen de 60 en 80 euro. Ook kun je wanneer je bij een ongeval betrokken bent, aansprakelijk worden gesteld als je niet aan de regels voldoet.
 

Milieuzones en milieustickers

 
In welke klasse valt deze motor? Mag ik hiermee elke stad in? Waar koop ik een milieusticker? Deze vragen komen met regelmaat aan de orde bij ons in de showroom. Om wat meer duidelijkheid te brengen hebben we het een en ander aan materiaal en linkjes verzameld.

EU-motoren

Om na te gaan waar u al dan niet met uw camper mag rondrijden is het noodzakelijk te weten in welke klasse uw motor zit. Elke motor is ingedeeld in een zogenaamde EU-klasse. Deze klasse kan lopen van EU 1 tot EU 6. EU 6 is tot dusver de motor met de laagste emissie uitstoot. Hoe kunt u achterhalen met welke klasse motor u rondrijdt? Ga naar de website van de RDW:  www.rdw.nl en toets uw kenteken in. Vervolgens kijkt u op het tabblad bij de rubriek Motor & Milieu en dan naar milieuprestaties. Bij 'milieuclassificatie' treft u dan de norm van uw motor aan. Het opvragen van deze data bij de RDW is gratis.
 
 

Milieuzones

 
Afhankelijk van uw motor wordt uw camper in een milieuklasse ingedeeld, dit kan per land variëren.  U doet er verstandig aan om via de RDW uit te vinden met welke motor u rondrijdt en vervolgens via de tabel van de ANWB te kijken waar u wel en niet mag binnenrijden.

ANWB-overzicht milieustickers en milieuzones
 
Bronnen NKC, RDW en ANWB
 
 
 

Over de auteur

Wim is mede-eigenaar van ROADVIP. ROADVIP verzorgt de verhuur en verkoop van buscampers vanuit Sleen, Drenthe. Altijd deze vraag op nummer één: hoe maken we het onze klant naar de zin? Wim kent alle variaties van vakanties: van kamperen met een De Waard-tent via rijden met een ‘normale’ camper, tot aan hotels, vakantiehuisjes en resorts.

Een reactie toevoegen