Pinterest
LinkedIn
zondag 15 oktober 2017 door Wim | Categorie: Techniek

Welke schoenen draagt uw camper?

Als je veilig met de camper op pad wilt en liever geen bekeuringen betaalt, is het handig om onderweg naar de wintersportbestemming te rijden op winterbanden. Wij zetten de belangrijkste informatie over winterbanden voor je op een rijtje!

Zomer- winter of all season banden

Bij winterse omstandigheden is het altijd het veiligst om winterbanden of all season banden te hebben. All season banden leveren goede prestaties onder alle weersomstandigheden en daardoor hoef je dus niet te wisselen tussen zomer- en winterbanden. Wanneer je naar een bergachtig gebied gaat wordt het wél aangeraden winterbanden te nemen, omdat de tractie van all season banden minder goed is.

Wanneer je op zomerbanden rijdt, kan je er dus voorkiezen om deze te wisselen met winterbanden, wanneer de temperatuur of de omstandigheden hierom vragen. Een andere optie is om het hele jaar door op winterbanden te rijden. Wel is er een kans dat winterbanden in de zomer sneller slijten en dat je een langere remweg hebt op een nat wegdek.

Het is belangrijk om eens in de 5 à 6 jaar de banden van je camper te vervangen.

Lees hier meer over banden op de site van CAMPTOO.

Alhoewel winterbanden in Nederland en België niet verplicht zijn, zijn ze wel erg nuttig omdat de banden beter geschikt zijn voor lagere temperaturen. De regelgeving omtrent winterbanden is in heel Europa verschillend, het hangt er vaak vanaf of er winterse omstandigheden zijn. Er is sprake van winterse omstandigheden bij: ijzel, ijsvorming, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder

Duitsland

In Duitsland is het verplicht om met banden met winterse eigenschappen te rijden bij winterse omstandigheden. De banden moeten voorzien zijn van het Alpine-symbool (een sneeuwvlokje). Deze banden zijn speciaal gemaakt voor winterse omstandigheden.

Banden met alleen een M+S aanduiding zijn niet langer voldoende (M+S staat voor modder en sneeuw). Het M+S logo vindt je tegenwoordig namelijk bijna op alle soorten banden en zegt daarom niks meer over de winterse eigenschappen van een moderne band. Banden met een M+S markering mogen nog gebruikt worden tot 30 september 2024 wanneer deze vóór 31 december 2017 zijn geproduceerd.

Zwitserland

Hier is het rijden op winterbanden niet verplicht, maar het wordt wel aanbevolen. Als je niet op winterbanden rijdt en je zorgt daardoor voor verkeershinder, kan je een boete krijgen. Dit gebeurt wanneer je bijvoorbeeld niet genoeg grip hebt op het wegdek.  

Oostenrijk

In Oostenrijk zijn winterbanden wél verplicht tussen 1 november en 15 april bij winterse omstandigheden. Buiten deze periode kunnen ze ook verplicht zijn, bijvoorbeeld op bergwegen. Als dit het geval is wordt het aangegeven met verkeersborden. De banden moeten hier een minimale profieldiepte van 4 mm hebben, ook moeten ze een M+S aanduiding hebben.

Frankrijk

Winterbanden in Frankrijk zijn niet verplicht, tenzij dit door middel van verkeersborden wordt aangegeven. De profieldiepte van deze banden in Frankrijk moet dan minimaal 3,5 mm zijn. Sneeuwkettingen kunnen hier ook verplicht zijn, mits dit wordt aangegeven door een verkeersbord. Op dit blauwe bord is een autoband met een sneeuwketting afgebeeld. 

Kroatië

Winterbanden zijn in Kroatië verplicht bij winterse omstandigheden. De banden moeten dan beschikken over een M+S aanduiding en een minimale profieldiepte hebben van 4 mm. 

Italië

In Italië is er geen algemene verplichting voor winterbanden. Maar vanaf 15 november t/m 15 april is het in sommige gebieden wel verplicht om op winterbanden te rijden, zoals in Zuid-Tirol. Deze periode kan worden vervroegd of verlengd door de weersomstandigheden. Deze verplichting wordt aangegeven met een blauw- of groen kleurig bord waar op staat: ‘obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo’ .

 

                     

Luxemburg

In Luxemburg zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. De banden moeten een M+S markering hebben, maar het is aanbevolen om banden te nemen met het Alpine-symbool en een profieldiepte van minimaal 4 mm. 

Noorwegen

Winterbanden zijn niet verplicht voor voertuigen onder de 3500 kg, maar bestuurders moeten wel op banden rijden die genoeg grip hebben bij winterse omstandigheden. Dus winterbanden worden in Noorwegen wel aangeraden in de winter. De minimale profieldiepte van de banden moet dan 3 mm zijn. Heb je zomerbanden en rij je met winterse omstandigheden door Noorwegen? Dan zijn sneeuwkettingen verplicht. 

Voertuigen boven de 3500 kg zijn wel verplicht om van 15 november tot en met 31 maart met winterbanden te rijden. Deze banden moeten een minimale profieldiepte hebben van 5mm en beschikken over een M+S logo. Ook ben je verplicht om altijd sneeuwkettingen bij je te hebben.

Finland

Hier zijn winterbanden verplicht van 1 december tot 1 maart. Als er buiten deze periode sprake is van winterse omstandigheden, worden deze wel aangeraden. De minimale profieldiepte is 3 mm, maar er wordt een profieldiepte van 5 mm aangeraden. 

Zweden

In Zweden zijn winterbanden verplicht van 1 december tot 1 april, mits er sprake is van winterse omstandigheden. Als dit niet het geval is, mag er ook gereden worden op zomerbanden. De banden moeten beschikken over de M+S aanduiding en ze moeten een minimale profieldiepte hebben van 3 mm. 

Wil je meer weten over de symbolen op winterbanden? Kijk dan hier

Bron: CAMPTOO


Over de auteur

Wim is mede-eigenaar van ROADVIP. ROADVIP verzorgt de verhuur en verkoop van buscampers vanuit Sleen, Drenthe. Altijd deze vraag op nummer één: hoe maken we het onze klant naar de zin? Wim kent alle variaties van vakanties: van kamperen met een De Waard-tent via rijden met een ‘normale’ camper, tot aan hotels, vakantiehuisjes en resorts.

Een reactie toevoegen