Pinterest
LinkedIn
dinsdag 8 augustus 2017 door Wim | Categorie: Reizen

North 500 Schotland ROADTRIP

Ervaar de vrijheid van de lange, rustige weg voor u op deze gloednieuwe toeristische route in Schotland. Eindeloze landweggetjes, brede slingerende wegen en verborgen routes door een kustlandschap dat tot het mooiste in Schotland behoort; dit soort dingen kunt u verwachten op de NORTH COAST 500, het schotse antwoord op de route 66.

Waar begint het?

De route begint in het noordelijke stadje Inverness en zigzagt dan langs de westkust naar Applecross, vervolgens gaat u in noordelijke richting naar de gezellige stadjes Torridon en Ullapool. Van daaruit trekt u naar enkele zeer noordelijke kustplaatsen in Schotland, via Caithness en John o' Groats, voordat u weer in zuidelijke richting via Dingwall terug naar Inverness rijdt.

Wat is er onderweg te zien?

Langs deze route staan de bezoeker allerlei prachtige plekjes te wachten, van een piepklein kasteeltje tot flinke bergen en zelfs een eeuwenoude vrijstaande rots in zee. Houd uw fototoestel bij de hand!

Kastelen

Verken de ruïne van Ardvreck Castle aan de oever van Loch Assynt ten noorden van Inchnadamph. Ten zuiden van Brora komt u Dunrobin Castle, een kasteel in Franse stijl. Dit kasteel wordt al sinds de veertiende eeuw bewoond en fungeerde tijdens de Eerste Wereldoorlog als ziekenhuis.

Bergen

 

Als u graag een Munro wilt beklimmen (Schotse berg hoger dan 914 m) of in het afwisselende landschap van de ruige bergketens wilt wandelen, dan zijn de hoge, mysterieuze toppen van Ben Hope, Stac Pollaidh, An Teallach of Suilven iets voor u. Deze prachtige, afgelegen noordelijke bergtoppen zijn niet makkelijk, maar bieden wel schitterend uitzicht op de dromerige Highlands.

Stranden

 

Of u nu op een afgelegen zandstrand, een epische golfslag of puur natuur uit bent, de stranden van de noordelijke Highlands hebben het allemaal. Hier vindt u ook enkele onverwachte ontdekkingen. In Achmelvich Bay kunt u een van de kleinste kasteeltjes in Europa bezoeken, dat Hermit's Castle wordt genoemd, of allerlei zeeleven bekijken aan Gairloch Beach. Of wandel langs de pure witte stranden van Balnakeil Beach nabij Durness. Ruil de weg in voor een afgelegen strand en wordt wakker met het geluid van denderende golven.

Natuurwonderen

Op uw tocht komt u door landschap dat door eeuwenoude geologische krachten is gevormd. Aan de noordpunt van Schotland ligt Smoo Cave, een betoverende en mystieke kalkstenen zeegrot die op een van de grootste zeegrotopeningen in Groot-Brittannië kan bogen van meer dan 15 m hoogte. En niet te vergeten een spectaculaire waterval als het regent.

Laat u verbazen door de Old Man of Storr, een vrijstaande rots van 60 m hoogte uit zandsteen van Torridon, die uit zee oprijst tussen de noordwestelijke Highlands en de Hebriden-eilanden Lewis en Harris. 

Voor fijnproevers 

Niet alleen uw auto heeft brandstof nodig. In dit stukje Schotland vindt u meer dan voldoende zalige hapjes en drankjes om uw smaakpapillen te verwennen. Proef de verse vis- en zeedieren in de Kishorn Seafood Bar in Wester Ross of stop in de Lochinver Larder voor pasteitjes die wel eens de 'best pies in the Highlands' zijn genoemd.

Zin in iets zoets? Probeer dan eens een kop warme chocomel in Cocoa Mountain of een stuk gebak in de Whaligoe Steps, een verborgen cafeetje net even van de A9 af. Of u kunt altijd een lekkere Schotse picknick oppeuzelen ergens buiten en van het landschap en de heerlijke plaatselijke specialiteiten genieten.

Autorijden, daar krijg je dorst van. Stop aan het einde van de dag en geniet van een 'dram' (borrel) met dans en traditionele muziek in de Ceilidh Place in Ullapool. Breng de nacht in deze gezellige herberg door. Of proef een glaasje whisky in een van de beroemde stokerijen in Old Pulteney of Glenmorangie.

Of u nu in een antieke camper rondrijdt, op een motor of gewoon een deel van de route te voet aflegt, er zijn verschillende manieren om van de uitzichten langs de North Coast 500 te genieten. Kies een deel of doe gewoon de hele route: de keuze is aan u!

Bronnen: diverse commerciële websites ter bevordering van het toerisme in Schotland.


Over de auteur

Wim is mede-eigenaar van ROADVIP. ROADVIP verzorgt de verhuur en verkoop van buscampers vanuit Sleen, Drenthe. Altijd deze vraag op nummer één: hoe maken we het onze klant naar de zin? Wim kent alle variaties van vakanties: van kamperen met een De Waard-tent via rijden met een ‘normale’ camper, tot aan hotels, vakantiehuisjes en resorts.

Een reactie toevoegen